събота, 27 декември 2014 г.

Къде ще са големите ремонти в София през 2015 г.

Още през пролетта започват усилените ремонти в София, показва планът на Столична община. Приоритет отново ще са подновяването на основни булеварди и улици, както и изграждането на нови пътни артерии.

През 2015 г. ще започне строителството на пробива от бул. „Никола Вапцаров" покрай болница Токуда към ул. „Сребърна", и бул. „Черни връх". Тази пътна връзка ще разтовари значително трафика по бул. „Джеймс Баучър", и бул. „Черни връх",. За проекта вече има процедура за издаване на разрешение за строеж и в първите дни на пролетта работата там може да започне.

Вторият голям проект в София е за ново трамвайно трасе от Семинарията към Студентския град. Кметството е обявило обществена поръчка за избор на изпълнител на обекта. Подробният план обаче е обжалван от граждански сдружения в съда. От общината се надяват делата да приключат навреме, за да може до края на годината строителството на релсите да започне.

Още една естакада ще бъде построена през следващата година. Проектът за кръстовище на две нива при бул. „Иван Гешов,, и бул. „България" най-вероятно ще се реализира, макар и с повече от година закъснение. През следващата година ще бъде изградена и ул. „Обиколна" от бл. 211 до бул. „Копенхаген" в жк „Дружба 2„, за да не газят местните жители в калта, докато вървят към метрото.

Задръствания ще се образуват на ключови места в столицата и заради основни ремонти на булеварди. Кметството обаче ще се стреми при строителството да не се налага затваряне изцяло на основни трасета. Промяна в организацията на движение ще има по бул. „Цариградско шосе", тъй като там ще се сменя настилката в участъка от „Алея Яворов" до моста на 4-ти километър и от моста до Околовръстното шосе. По бул. „Сливница" също ще се работи от моста над жп линията към кв. „Захарна фабрика". Бул. „Дондуков" ще бъде реконструиран, но паветата ще останат. Ще бъде обновен и бул. „Витоша" между бул. „Патриарх Евтимий" и Южния парк.

През следващата година общината ще запълва дупките по малките улици в София, като за целта са отделени 23 млн. лева. Списъкът с кварталните пътища за обновяване обаче ще бъде изготвен през пролетта.

Районните кметове трябва да проверят състоянието на улиците и да предложат кои от тях да бъдат включени за ремонт. Дупките, които ще подлежат на запълване, ще бъдат описани.

Основните булеварди ще бъдат поддържани с абонамент. В момента е в ход конкурс за избор на фирми, които да поемат грижата за основни булеварди и улици. Оферти в процедурата са подали 14 от най-големите строителни компании у нас. Те ще поддържат инфраструктурата през следващите 5 г. Прогнозната стойност е 136 млн. лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар