четвъртък, 26 юни 2014 г.

Искат ремонтът на Лъвов мост незабавно да бъде спрян

Настояваме ремонтът на кръстовището на Лъвов мост незабавно да бъде спрян, каза на специална пресконференция архитект Димитър Димитров, председател на сдружение "Граждани за устойчиво развитие". Той обвини столичния кмет Йорданка Фандъкова и заместника й по въпросите на културата Тодор Чобанов в унищожаване на културно-историческата памет на града. Арх. Димитров поиска недвусмислено оставката на Чобанов.

Според него проектът за ремонта на кръстовището на Лъвов мост е неоправдано скъп - 26 млн. лева, и е в ущърб на гражданите на София. Такива са били и строителните работи в района на Ларгото и ЦУМ.

Арх. Димитров припомни, че още със строителството на метростанция "Лъвов мост" преди няколко години е била накърнена тъканта на древния град Сердика. По думите му са нарушени всички правила за работа в археологична среда и отговорност за това носят две министерства – на инвестиционното проектиране, и на културата. Сдружението настоява за прокурорска проверка на разрешителните за строежа, както и за оставка на министъра на инвестиционното проектиране.

Димитров е категоричен, че е наложително проектът за строежа на Лъвов мост да бъде преработен, като за ремонтните дейности ще са достатъчни половината от сега отпуснатите средства. Той предлага останалата половина от сумата да бъде вложена за ремонти на улиците "Георги С.Раковски" и "Христо Ботев", както и за района на Сточна гара.

Сред другите предложения на сдружението са разрешаването на транспортната ситуация от Подуене до бул. "Константин Величков" и изграждането на велосипедна алея, която да свързва кварталите "Люлин" и "Западен парк" с кв. "Слатина".

Според арх. Димитров, ако София иска да е достоен кандидат за Европейска столица на културата през 2019 г., сега действащият проект трябва да бъде незабавно спрян.

Няма коментари:

Публикуване на коментар