петък, 16 януари 2015 г.

Софиянки с най-големи цици

С най-големи бюстове са българките от София и Русе, най-много блондинки и мъже с широки рамене виреят в столицата, най-дебели са в Монтана. В Бургас пък са най-фини, а с най-дълги носове се раждат българите в Ловеч. Това показва антропологическо изследване на населението в страната, разкри ръководителят на екипа проф. Йордан Йорданов.

Интересното е, че Перник например по нито един от всичките 320 показатели не се отличава от средните за страната. От изследването излиза, че перничани попадат в златната среда - неговите жители не са нито от най-високите, нито от най-ниските, нито от най-слабите, нито от най-дебелите, нито с най-големи носове, нито с най-жълти зъби.

Като цяло разликата между обиколката на женските гърди в отделните области на страната не е голяма за разлика от други телесни характеристики. Средната стойност за България е 82,3 см. С най-малка гръдна обиколка са в Бургас - 81,6 см. Но в крайморската област дамите могат да се гордеят, че са най-фините у нас - хем са най-дребни, хем са и с най-тънката талия. Затова може да се каже, че в Бургаска област са най-елегантните жени в България, коментира проф. Йорданов пред "168 часа". Следващите в класацията по най-малки гърди са жените от Ловеч и Варна - съответно по 81,7 и 81,7 см. Най-расови мъжете - с широки рамене и гръден кош са в София - с 97,6 см обиколка. Средната за страната пък е 95,1 см. С най-тесни перки са мъжете от Хасково - 93,4 см. Като цяло хасковци се славят като дребни.

Изследването показало обобщената картина на това как изглежда българинът в края на ХХ век. В преобладаващата си част сънародникът ни е с тъмен цвят на косата и на очите. Над 80% от хората имат тъмнокестеняви, много рядко черни коси. Чисто русите - със светли коси, очи и кожа, са само 0,6% от мъжете и 2,3% от жените. Тъмнорусите наброяват съответно 2 и 4,8%. Изглежда, че блондинките са двойно повече от мъжете блондини. В основната си част сънародниците ни са с от светлокафяви до тъмнокафяви очи - около половината. Около 40% са пъстрите, а сините са едва 8% при мъжете. Те са по-рядко срещани при жените, които имат по-тъмни от мъжките очи.

Въпреки че преобладаващо сме в тъмната гама, най-разпространена у нас е бялата кожа - цели 80% и от мъжете, и от жените. Леко мургавата се среща в 18% от участвалите в изследването, а тъмномургавата - едва при 1,4% от тях. Ако се гледа по региони, най-матови са мъжете в Бургаска област, а от дамите - в Монтанска, Ловешка и Варненска.

"Ако направим комбинация между цвят на кожата, очите и косата, изцяло светлите хора у нас стават около 10% общо мъже и жени, т.нар. блондини", коментира проф. Йорданов. Най-много от тази категория има в София - 4,2 при мъжете и 12,2 при жените. При това тук не става въпрос за боя, а за естествен цвят. Сред българите има и една друга категория хора, които имат светли очи и тъмна коса, като една част от тях са и с по-мургава кожа. "В тези случаи става дума за т.нар. от науката пигментна дисхармония, която придава особена красота и заради което казваме, че нашите жени са много красиви", заяви антропологът.

Преминавайки към типа фигура на българина, професорът казва, че тя може да се обобщи като пропорционална и затова заема средно място спрямо телосложението на населението на Европа. Ние се намираме по този показател в идеалната среда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар