сряда, 30 април 2014 г.

Наемите на ”Витошка” с най-голям ръст в Европа

Наемите на първокласните площи по главната търговска улица на София - бул. “Витоша”, са отбелязали най-силен ръст в Европа. Това сочат данните на консултантската компания Colliers International.

В края на първото тримесечие средният наем се е повишил с 48% на годишна база и с 23% за шест месеца до 37 евро за кв. м. Това обаче представлява завръщане към нивата от предходни години след резкия спад на наемите през 2012 - 2013 г., съобщи „Монитор”.

През 2005 г. „Витошка” зае 22-рото място в класацията на консултантската компания за най-скъпите търговски улици в света. С настъпването на кризата и заради строителството на метрото и ремонтите обаче търговската улица изгуби позициите си и потъна до 59-а позиция в същата класация.

След приключването на ремонтите в района търговската улица запазва позициите си, наемните нива спряха да падат главоломно, промени се и профилът на търговците. Луксозните брандове се изместват към улиците “Съборна” и “Леге”, както и новопостроените молове, а “Витошка” е все по-предпочитана от собствениците на заведения и брандове от по-ниска ценова категория.

Сред най-достъпните дестинации за ритейлърите са водещите търговски улици в столицата на Латвия - Рига, и на Литва - Вилнюс, където наемът на кв. м площ на месец достига съответно 35 и 38 евро. В Братислава (Словакия) наемът на кв. м търговска площ на главната търговска улица струва 40 евро, в Букурещ (Румъния) – 75 евро, а във Варшава – 90 евро.

В Европа най-скъпата търговска улица е Old Bond Street в Лондон, където квадрат търговска площ струва 908 евро на месец. Следва я Bahnhofstrasse в Цюрих, с наем на кв. м на месец от 649 евро, а на Champs Elysees в Париж кв. м площ се арендова за 583 евро. Топ 5 се допълва от Via Monte Napoleone в Милано, където наемът на кв. м търговска площ излиза 580 евро месечно, и „Столешников переулок” в Москва - 511 евро/кв. м.

В първата десетка са още Rue du Rhne, Женева, (410 евро за кв. м месечно), Goldene U, Виена (400 евро), Kaufingerstrae в Мюнхен (350 евро), Tauentzienstrae в Берлин (330 евро) и Knigstrae в Щутгарт (330 евро).



Няма коментари:

Публикуване на коментар